Refleksja na temat dialogu polsko-żydowskiego - Jakub Guterman - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Wobec tego, że co roku przyjeżdżam do Polski, zauważyłem niezwykle niespodziewany i bardzo miły dla mnie fenomen. Znaczy, młoda polska generacja interesuje się sprawą żydowską. To była biała plama na historii Polski podczas tak zwanej Polski Ludowej. Żydowski temat był omijany. Na przykład w miejscu masakry kilku tysięcy Żydów zawsze był napis, że tu było straconych kilka tysięcy obywateli polskich. Teraz mogę porównać, ponieważ od osiemdziesiątego ósmego roku co roku przyjeżdżam do Polski. I zawsze opowiadam kolegom, że to budzi po prostu zachwyt. Na przykład, jak wchodzę do Empiku – ile książek jest na temat historii Żydów polskich, filozofii żydowskiej, kabały, architektury i tak dalej, i tak dalej, i tak dalej. To mi ludzie mówią niekiedy: „Aaa...”. Wiesz tak, ludzie, którzy są niezbyt empatyczni dla...