Przyjazd z wycieczką do Polski w 1988 roku - Jakub Guterman - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Po raz pierwszy do Polski przyjechałem w osiemdziesiątym ósmym roku – była zorganizowana wycieczka młodzieży Haszomer Hacair, młodzieży licealnej z całego świata, było jakieś stu dwudziestu ludzi – i zaproponowano mi, żebym się włączył do tej delegacji. I wtedy pojechałem. To wiele nieprzespanych nocy przedtem było, bo tyle lat już nie widziałem Polski, tyle lat już nie byłem w Płocku. Ten park, te Tumy, tą Wisłę w Płocku z katedrą to już widziałem jak przez mgłę. I trochę się tego spotkania obawiałem. Jak to będzie? A z innej strony to mnie bardzo przyciągało. Bo, tak czy owak, ja jestem wyrobem dwóch kultur. Od tego nie mogę uciekać i nawet nie chcę od tego uciekać. Ja jestem wyrobem kultury polskiej, kultury izraelskiej i nie przestaję czytać ukochaną Szymborską i Miłosza, i Herberta, i Zagajewskiego, i Ewę Lipską i...