Początki emigracji, założenie rodziny i życie w Izraelu - Jakub Guterman - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Przyjechaliśmy [do Izraela] latem pięćdziesiątego roku. Były okropnie trudne warunki. Przez dwa lata wałęsaliśmy się w obozach, to były tak zwane obozy dla uchodźców. Bo kiedy Izrael stał się niepodległym państwem, było tutaj tylko sześćset tysięcy mieszkańców. A nagle zwaliło się tutaj jakieś jeszcze półtora milionów ludzi i były oczywiście ciężkie warunki. Ludzie nie mieli gdzie mieszkać i gdzie zarabiać, i czym się żywić, i jedzenie było ograniczone i… To mieszkaliśmy po prostu w takich obozach dla uchodźców. Żydzi przyjeżdżali tutaj, emigranci, z północnej Afryki, z Jemenu, z Węgier, Rumuni, Polski, Związku Radzieckiego i tak dalej, Iraku i z innych państw. I było wiele nieporozumień, bo nie było wspólnego języka, a często dochodziło do różnych kłótni, bijatyk, bo w tych samych obozach ludzie po prostu nie...