Stosunek Polaków do Żydów w czasie okupacji niemieckiej - Jakub Guterman - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Bardzo szybko nauczyliśmy się smutnego faktu, że – niestety mówię to naprawdę z bólem serca – że większość moich współobywateli Polaków się do nas dość wrogo odnosiła. Znaczy… i to jest dziwne, ponieważ oba narody, i Polacy i Żydzi, byli gnębieni przez faszystowskich okupantów. Ale jednak podczas wojny – mówię to naprawdę z wielkim bólem – obawiałem się bardziej Polaków niż Niemców. Bo Żyd musiał być w kapocie z długimi pejsami, żeby Niemiec wskazał na niego palcem i powiedział: „Das ist ein Jude”. A Polacy mieli jakieś, wiesz, po kilkuset latach współżycia z Żydami już poznawali Żyda z daleka. To mogliśmy się modlić jak najęci, mogliśmy w niedzielę iść do kościoła, ale po kilku tygodniach sąsiedzi zaczęli podejrzewać, że jesteśmy Żydami. I wtedy zaczęli nas szantażować. Kiedyś...