Tadeusz Szeligowski przez krótki okres czasu mieszkał w Lublinie - Dariusz Machnicki - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[W teatrze] była sala teatralna i sala koncertów filharmonicznych. W tym czasie kiedy ja grałem w filharmonii, próby mieliśmy na Krakowskim 28. Tam po schodkach się wchodzi i jest taka dość duża sala, gdzie mieliśmy próby. A później w piątek - czy chciałem, czy nie chciałem, nosiłem kontrabas, bo grałem na kontrabasie, na ulicę Osterwy i po schodeczkach się lazło tam. Przez cały czas, jak chodziłem do szkoły, nie było ani jednego popisu, w którym ja nie brałbym udziału. W tym czasie dyrektorem szkoły była Pani Holcer. Ale wcześniej jeszcze było małżeństwo Szeligowskich. On mieszkał przez krótki okres czasu w Lublinie i był dyrektorem, pierwszym dyrektorem wszystkich szkół muzycznych. Jako, bodaj czy nie największy muzyk w tym czasie przebywający w Lublinie. PKWN dało...