Operetka Lubelska była na bardzo wysokim poziomie - Dariusz Machnicki - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Szczepański stworzyl wlaśnie orkiestrę, i orkiestra stała się wizytówką PKWN-u. To nie była jeszcze filharmonia. Natomiast Orkiestra Symfoniczna Miejska, od razu została Miejską Orkiestrą Symfoniczną. Natomiast pensje były zerowe. Tak, że każdy musiał grać w knajpie albo gdzie indziej. Jedną z pierwszych operetek w Polsce była Operetka Lubelska, która powstała bardzo wcześnie. I Operetka Lubelska była w "Domu Żołnierza". Tam nie było kanału, orkiestra siedziała na poziomie widowni, trochę niżej może. Operetka w tym czasie w Lublinie, była na bardzo wysokim poziomie. Fenomenalne solistki, fenomenalni soliści. Pierwszym tenorem był Goldferd, Molęda, Artemska. Kto to Artemska? Ta: ha aa ha aa haha ha ha ha. To jej popisowy numer – aria ze śmiechem. Po wojnie na każdy spektakl teatru, na każdy...