Ojciec w 1945 roku został aresztowany przez NKWD - Dariusz Machnicki - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Mój tatuś 3 stycznia 1945 roku był w wojsku, był w takiej kompanii marynarki wojennej. Oczywiście nie przyznał się, że był akowcem i był przygotowywany jako przyszłe kadry marynarki wojennej. W tym czasie Polska odzyskała Gdynię, bo jeszcze o Gdańsku nie wiedzieliśmy, że Gdańsk również dostaniemy, i dostaniemy aż do Szczecina wybrzeże. O tym wtedy jeszcze nie wiedzieliśmy. W każdym razie ojciec był w tej kompanii, która była przyszłą kadrą marynarki wojennej, polskiej, komunistycznej. Ale jeden z ojca kolegów wpadł, i żeby się wybronić, zaczął sypać. To było bardzo mądre posunięcie z jego strony, bo inaczej dostałby się do więzienia, może nawet dostałby czapę. A w takim układzie zaczął współpracować sypiąc i jednym z takich ludzi, których sypnął był Adam Machnicki – mój ojciec. W dniu 3...