Grałem w różnych knajpach, opłacało się, bo była tzw. "guma" - Dariusz Machnicki - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Filharmonia powstała wkrótce po tym, jak Lublin został zdobyty. Jednym z takich prerogatywów i punktem ambicji dla PKWN – Polskiego Komietu Wyzwolenia Nadorowego, który był pierwszym rządem komunistycznym Polski, było żeby mieć orkiestrę, która uświetniała wszystkie uroczystości państwowe w tym czasie. W Lublinie w tym czasie było również zbiegowisko różnej kategorii wielkich ludzi - muzyków, aktorów i tak dalej. Na przykład powiem krótko o teatrze. W teatrze szefem był Chmielarczyk, to był wielki aktor. Później jego synem był Andrzej Chmielarczyk, który był dyrektorem. Andrzej Chmielarczyk, mój szkolny kolega, był najdłużej działającym dyrektorem operetki. Chyba około 30 lat. To był ewenement. Muzycy, żeby przeżyć muszą pracować, muszą zarabiać. Jest takie powiedzonko:...