"Europa" była czynna do czwartej rano. Więc szło się do "Europy" - Dariusz Machnicki - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Były knajpy [takie jak]: "Europa", "Powszechna", "Wisła", "Polonia", później już "Stylowa". "Stylowa" była na wprost Zamku, na balkonie. Po przeciwnej stronie placu. "Piccolo" była jak się jedzie na Majdanek, ostatni duży dom po lewej stronie wtedy. I tam była "Piccolo". Wtedy [ta ulica] nazywała się Armii Czerwonej. Przed wojną Fabryczna, później Armii Czerwonej, a teraz Droga Męczenników Majdanka. To wszystko nazwy jednej ulicy. Jak grałem w knajpie, wtedy, kiedy miałem własny zespół, to co drugi stolik, to byli moi dobrzy znajomi. To mówili do mnie tak: "Darek usiądź z nami". Wiedziałem czym to pachnie, siadałem. Dostawałem setkę wódki i albo siedziałem cały wieczór, albo tylko jedną [setkę piłem]. Oczywiście z zakąstką, z popitkiem. A później: "Darek,...