Tadeusz Ziętek

Tadeusz Ziętek - fotografia świadka historii
Tadeusz Ziętek - fotografia świadka historii (Autor: Lasota, Piotr. Fot.)

Tadeusz Ziętek urodził się 8 listopada 1937 roku w Lublinie, gdzie wraz z rodziną (rodzicami oraz starszą siostrą i starszym bratem) mieszkał na ul. Żelaznej 6. Jego ojciec brał udział w wojnie polsko-bolszewickiej, przez co trafił do niewoli, z której wrócił po dwóch latach. Po powrocie pracował m.in. w garbarni na ul. Garabarskiej. W okresie okupacji, z powodu wysiedlenia z rodzinnego domu, Tadeusz Ziętek wraz z częścią rodziny przebywał w Lubartowie (starszy o 16 lat brat i ojciec pracowali, przez co mogli pozostać na ul. Żelaznej). W Lubartowie mieszkali m.in. w pożydowskim mieszkaniu. Rodzina w czasie okupacji starała się utrzymywać kontakt i regularnie spotykać, aż do wiosny 1944 roku, kiedy powrócili do Lublina i zamieszkali na ul. Męczenników Majdanka 15. W 1944 roku Tadeusz Ziętek rozpoczął naukę w szkole podstawowej, a następnie, zgodnie z talentem i zainteresowaniami, w szkole muzycznej, którą musiał przerwać z powodu choroby. W efekcie ukończył szkołę zawodową i kurs spawaczy, co pozwoliło mu, z dużymi osięgnięciami, pracować w wyuczonym zawodzie. Pierwszą pracę po szkole podjął natomiast w Miejskim Przedsiębiorstwie Robót Drogowych, gdzie pracował do 1957 roku, kiedy musiał rozpocząć służbę wojskową. Po powrocie z wojska pracował m.in. w Lubelskiej Fabryce Maszyn Rolniczych jako ślusarz narzędziowy oraz w Zakładach Wykonawstwa Sieci Elektrycznych, gdzie przepracował aż do emerytury.

Tadeusz Ziętek - relacja świadka historii

Wspomnienia Tadeusza Ziętka dotyczą niemal w całości okresu PRL-u, ówczesnego życia codziennego, pracy zawodowej oraz miłości do muzyki. W swojej relcji przytacza ciakwe historię z czasów powojennych, w których przewijają się wątki związane z rosyjskimi żołnierzami, UB, ludźmi poszukującymi kosztowności, wojskiem czy stosunkiem do partii. Dużo uwagi poświęca wątkom związanym z muzyką –zespołowi tańca, szkole muzycznej, klegom muzykom. Wspomina także dzieciństwo, zabawy, ulubione miejsca i wyjazdy na letnie kolonie. Z wielką satysfakcją opowiada również o pracy w zawodzie spawacza, opisując jej charakter i tajniki.