Genowefa Zamojska

Genowefa Zamojska (z d. Kłos) urodziła się 13 grudnia 1931 roku w Wólce Gołębskiej, wsi położonej niedaleko Puław. Przyszła na świat jako pierwsze z czwórki dzieci Julii i Stanisława Kłosów. Miała siostrę Józefę oraz dwóch braci bliźniaków Mieczysława i Władysława urodzonych w 1943 roku (Władysław zmarł w wieku 3 miesięcy). Rodzina ze strony matki Genowefy Zamojskiej pochodziła z Wólki Gołębskiej i utrzymywała się przede wszystkim z domowego gospodarstwa. Ojciec Julii, Stanisław Góra, zmarł w czasie I wojny światowej, matka Julii, Anna, mieszkała z rodziną córki i razem z nimi ukrywała się w czasie II wojny światowej. Zmarła w 1942 roku. Stanisław Kłos, ojciec Genowefy, pochodził z wielodzietnej rodziny Gabrieli i Antoniego Kłosów, zamieszkałych w Wólce Gołębskiej. Miał sześcioro rodzeństwa. Jego siostra Kazimiera (po mężu Stańczak) zginęła 2 września 1939 roku w Gołębiu, razem z jedenastoma innymi kobietami piorącymi bieliznę w jeziorze Nury, zbombardowanym przez niemieckie lotnictwo. Brat Stanisława, Władysław urodzony w 1909 roku, wstąpił do Wyższego Seminarium Duchownego w Lublinie, został wyświęcony w 1940 roku. Pierwszą pracę duszpasterską podjął w parafii w Szczebrzeszynie, gdzie został aresztowany przez Niemców i wywieziony do obozu koncentracyjnego w Dachau. Tam niemieccy lekarze przeprowadzali na nim eksperymenty medyczne. Ks. Władysław Kłos po wojnie wyjechał do Stanów Zjednoczonych, pracował jako duszpasterz i był działaczem polonijnym. Zmarł w 2005 roku, został pochowany na cmentarzu parafialnym w Gołębiu. Stanisław Kłos był szewcem, w czasie II wojny światowej był sołtysem w Wólce Gołębskiej. Po wojnie rodzice Genowefy wynajmowali jeden z pokoi swojego domu nauczycielce pracującej w miejscowej szkole podstawowej, w ich mieszkaniu znajdowała się biblioteka szkolna. Stanisław Kłos zmarł w 1976 roku, dwa lata później odeszła matka Genowefy, Julia. W czasie II wojny światowej, gdy przez Wólkę Gołębską i Gołąb przebiegała linia frontu, Genowefa wraz z rodziną przebywała w Śniadówce, wsi położonej w gminie Baranów. W 1948 roku ukończyła kurs krawiecki w Lublinie i rozpoczęła pracę w roli krawcowej, szyjąc ubrania dla mieszkańców rodzinnej Wólki Gołębskiej. W 1949 roku była świadkiem Cudu Lubelskiego. 10 czerwca 1951 roku wyszła za mąż za Kazimierza Zamojskiego. Zamieszkała w domu rodzinnym męża w Gołębiu, przez wiele lat prowadziła domowe gospodarstwo i pracowała jako krawcowa. Należała do Koła Gospodyń Wiejskich. 10 czerwca 2016 roku Genowefa i Kazimierz Zamojscy obchodzili 65. rocznicę ślubu. Mają dwoje dzieci, czworo wnuków i czworo prawnuków.