Wanda Zalewska

Wanda Zalewska urodziła się w 1923 roku w Lublinie. Uczyła się w państwowym gimnazjum im. Unii Lubelskiej. W czasie wojny była sekretarką w biurze niemieckiej firmy Treuhänder. Później pracowała w magazynie do czasu wejścia wojsk rosyjskich na teren Polski. W tym samym czasie uczęszczała do wieczorowej szkoły handlowej oraz na tajne komplety, w ramach których ukończyła gimnazjum. Po zakończeniu wojny zdała maturę i zapisała się na studia medyczne. W 1944 roku przeniosła się na pół roku do Krakowa, później zamieszkała we Wrocławiu. Pracowała tam w klinice na ulicy Chełmońskiego.

Wanda Zalewska - relacja świadka historii

Relacja dotyczy przedwojennego Lublina oraz miasta pod okupacją niemiecką. Pani Wanda Zalewska opowiada o tym, jak przed wybuchem II wojny światowej wyglądały poszczególne dzielnice Lublina. Opisuje basen na Wieniawie, wygląd ówczesnych mieszkań i zapach szczególnie kojarzący jej się z dzieciństwem. Wspomina wyjścia do kina przed wojną oraz próby zorganizowania sobie rozrywki w trudnym okresie okupacji. Opowiada o łapance w Boże Ciało, przed którą udało jej się uciec oraz Żydach, zarówno w czasie wojny, jak i po niej. Mówi także o wspomnieniach z poranka 1 września 1939 roku czy też o widoku więźniów na Majdanku.