Maria Zalewska

Urodziła się w 1913 roku w Lipkach w powiecie radomskim. W 1920 roku wraz z rodziną przeniosła się i swoje dzieciństwo spędziła we wsi Wygoda. Pracowała tam jako kucharka w miejscowym dworze. Wyszła za mąż przed wojną, a jej małżonek pochodził z sąsiedniej wsi, ze Zwoli. Okupację spędziła w Warszawie. Mieszkała na ulicy Mostowej (w centrum). Po wojnie na krótko zamieszkała w Wygodzie, a następnie na ulicy Narutowicza w Lublinie. Przez 15 lat pracowała w szpitalu kolejowym na ulicy Kunickiego. Zmarła w 2017 roku.