Irena Zając

Irena Zając urodziła się w 1931 roku we wsi Dymitrówka w powiecie Łuckim na Ukrainie. Gdy rozpoczęła się ataki ze strony ukraińskiej wobec Polaków z tych terenów wraz matką i pięciorgiem rodzeństwa wyruszyli do Łucka. Powrócili jednak na czas żniw do swojego gospodarstwa. Kiedy ponownie rozpoczęły się ataki na ludność polską jej rodzina dołączyła do wracającego z frontu wojska i dotarła do Włodzimierza, gdzie spędziła kolejne pół roku. Następnie przeniosła się do Kułaczkowic. W 1948 roku jej matka zmarła na zapalenie płuc. W latach 1948-1954 pracowała w sklepie. W międzyczasie poznała swojego przyszłego męża i wzięła ślub w 1952 roku. Zamieszkali w Kułakowicach i mieli razem dwójkę dzieci. W latach 70. przekazali córce gospodarstwo, a oni zamieszkali wraz z synem w Stefankowicach.