Roman Wojciech Zadura

Roman Wojciech Zadura - fotografia świadka historii
Roman Wojciech Zadura - fotografia świadka historii (Autor: Czajkowski, Tomasz)

Roman Zadura urodził się 23 października 1933 roku w Puławach. Szkołę powszechną rozpoczął w 1940 roku. Następnie rozpoczął naukę w Liceum imienia Księcia Adama Czartoryskiego, gdzie uzyskał tytuł małej matury. Dalej kontynuował naukę w Państwowej Szkole Budownictwa w Lublinie na Wydziale Komunikacyjnym, którą ukończył w 1952 roku. W tym samym roku rozpoczął pracę w Rejonie Dróg Wodnych w Puławach, gdzie pracował do odejścia na emeryturę w 1992 roku.

Roman Wojciech Zadura - relacja świadka historii

W relacji Roman Zadura opowiada o przedwojennej ulicy Szóstego Sierpnia w Puławach oraz o innych ulicach miasta, które już zniknęły lub zmieniły swoje znaczenie po II wojnie światowej. Wspomina lata szkolne w czasie okupacji niemieckiej w Puławach oraz tworzenie paczek dla polskich żołnierzy w niewoli. Roman Zadura wspomina również zniszczenia w mieście w 1939 roku oraz Żydów sprzątających ulice miasta. Z przekazu dowiemy się o restauracjach w przedwojennych Puławach oraz cmentarzach różnych wyznań jakie znajdowały się na terenie miasta. Roman Zadura przypomina też budynek szkoły żydowskiej Adlera w Puławach. Z relacji dowiemy się także o najbliższej rodzinie świadka historii, rodzicach, dziadku i stryjach.