Jadwiga Zabielska

Jadwiga Zabielska - fotografia świadka historii
Jadwiga Zabielska - fotografia świadka historii (Autor: Czajkowski, Tomasz)

Jadwiga Zabielska urodziła się 7 września 1912 roku we Włostowicach w rodzinie Marii i Feliksa Swusów jako jedno z jedenaściorga dzieci. W 1927 roku ukończyła edukację w siedmiooddziałowej szkole powszechnej. W 1938 roku wyszła za mąż. Po śmierci męża w 1960 roku przez 2 lata pracowała w Instytucie Weterynarii w Puławach, później przebywała na rencie.

Jadwiga Zabielska - relacja świadka historii

Jadwiga Zabielska opowiada o przedwojennych Włostowicach – rodzinie, okolicach domu rodzinnego, szkole, cmentarzu żydowskim. Wspomina również przedwojenne Puławy i zamieszkującą tam ludność żydowską.