Nina Wróblewska

Nina Wróblewska urodziła się w Moskwie, gdzie ukończyła studia na Wydziale Dziennikarskim, (specjalizacja redaktorska). W Moskwie poznała swojego przyszłego męża, Polaka, który studiował tam ekonomię. Do Lublina przyjechała 7.07.1966 roku, od razu po zakończeniu studiów, w wieku 26 lat, gdyż tutaj dostał pracę jej maż. W 1966 roku p. Nina podjęła pracę na UMCS jako redaktor w Wydawnictwie Annales, w sekcji języka rosyjskiego. Po roku pracy otrzymała propozycję pracy z Zakładzie Języka Rosyjskiego na UMCS, na stanowisku asystenta. Obecnie P. Nina jest na emeryturze, ale nadal prowadzi zajęcia na studiach zaocznych i SUM. Ma także uprawnienia tłumacza przysięgłego.

Nina Wróblewska - relacja świadka historii

Przyjazd do Lublina z Moskwy- pierwsze wrażenia; praca na uczelni; kontakt z j. polskim, historia: Lublin z lat '60-tych, wspomnienie o strajkach z lat '80-tych i transformacji lat '90-tych; mieszkanie: ul. Narutowicza, dzielnica LSM; pasje (kino, muzyka, wizyty w Filharmonii, w Empiku ). Refleksja: wady i zalety Lublina, związek z Lublinem.