Marian Wojtas

Marian Wojtas - fotografia świadka historii
Marian Wojtas - fotografia świadka historii (Autor: Czajkowski, Tomasz)

Pan Marian Wojtas urodził się 21 Listopada 1925 roku we wsi Michalów w powiecie tomaszowskim. Pięć oddziałów Szkoły podstawowej ukończył w sąsiedniej wsi Wożuczyn, oddział szósty i siódmy w Rachaniach. Do gimnazjum i liceum uczęszczał w Tomaszowie Lubelskim, gdzie był również członkiem gimnazjalnego zarządu koła Związku Młodzieży Wiejskiej RP „Wici”. Od 1940 – 44 roku pracował w Cukrowni w Wożuczynie. W 1947 roku rozpoczął studia na KUL-u, a 1951 r. obronił pracę dyplomową i uzyskał stopień magistra filozofii (1947-51). W czasie studiów i po studiach pracował w Archiwum Państwowym w Lublinie (1949 – 52). W 1990 roku przeszedł na emeryturę. Jest autorem wielu cenionych publikacji dotyczących historii Batalionów Chłopskich na Lubelszczyźnie i w całym kraju. Pięć tomów Słownika Biograficznego Żołnierzy Batalionów Chłopskich autorstwa Pana Mariana trafiło do bibliotek w kraju i za granicą, m.in. w USA (Biblioteka Kongresu Stanów Zjednoczonych w Waszyngtonie). Obecnie jest członkiem Prezydium Zarządu Wojewódzkiego Związku Kombatantów RP i b. Więźniów Politycznych w Lublinie. Przez jedną kadencję był również wiceprezesem Zarządu Głównego Stowarzyszenia Żołnierzy Batalionów Chłopskich w Lublinie. Jest także członkiem Prezydium Zarządu Głównego Ogólnopolskiego Związku Żołnierzy Batalionów Chłopskich w Warszawie.