Norbert Wojciechowski

Norbert Wojciechowski - fotografia świadka historii
Norbert Wojciechowski - fotografia świadka historii (Autor: !!!)

W Lublinie mieszka od 1959r., kiedy to podjął studia polonistyczne na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. Ukończył je w 1964r. W okresie 1965-1989 pracował na KUL, początkowo w Towarzystwie Naukowym KUL, następnie na stanowiskach: kierownika Zakładu Małej Poligrafii, kierownika Redakcji Wydawnictw KUL, rzecznika prasowego Uniwersytetu, kierownika i redaktora naczelnego Działu Wydawniczo-Poligraficznego KUL. Był odpowiedzialny za organizację szeregu uroczystości i imprez uniwersyteckich, np. Światowej Konferencji Rektorów Uniwersytetów Katolickich (1976), Jubileuszu 60-lecia KUL (1978), spotkania społeczności uniwersyteckiej z Janem Pawłem II (Jasna Góra 1979, Warszawa 1983), za cykl imprez związanych z uroczystościami nadania doktoratu honoris causa Czesławowi Miłoszowi oraz za spotkanie z Lechem Wałęsą i "Solidarnością" na dziedzińcu uniwersyteckim (10-12 czerwca 1981). W 1980r. wspólnie z dr. Adamem Stanowskim i prof. Jerzym Kłoczowskim współzakładał NSZZ "Solidarność" na KUL-u. Wybrany został sekretarzem Komisji Uczelnianej. W 1981r. na I Walnym Zebraniu Delegatów NSZZ "Solidarność" Regionu Środkowowschodniego wybrany został do Zarządu Regionu; następnie został członkiem 11-osobowego Prezydium Zarządu Regionu. 12 grudnia 1981 r. (w nocy) na kilkadziesiąt sekund przed wkroczeniem SB uciekł z mieszkania. Wieczorem 13 grudnia stanął na czele Regionalnego Komitetu Strajkowego z siedzibą w Świdniku. Po pacyfikacji WSK udał się na wiec strajkującej jeszcze załogi LZNS; następnie ukrywał się. W 1982r. starania ks. abpa Bronisława Dąbrowskiego, ks. bpa Bolesława Pylaka, ks. rektora Mieczysława A. Krąpca i rektora Stefana Sawickiego doprowadzają do jego ujawnienia się (bez podpisywania "lojalki"). Nadal aktywnie wspierał podziemną "Solidarność". W 1989r. został członkiem Prezydium Komitetu Obywatelskiego Lubelszczyzny, a w 1990r. wybrany został z listy Komitetu Obywatelskiego Lubelszczyzny do Rady Miasta Lublina. W 1989r. wraz z grupą przyjaciół założył pierwsze prywatne wydawnictwo katolickie w Polsce -"Norbertinum", które prowadzi do chwili obecnej. Biogram opracowany został na podstawie informacji ze strony wydawnictwa "Norbertinum" www.norbertinum.pl

Norbert Wojciechowski - relacja świadka historii

Norbert Wojciechowski opowiada m.in. o swoich studiach na KUL, o inwigilacji środowiska uniwersyteckiego przez SB, o specyfice pracy w wydawnictwie w okresie PRL-u. Warto zapoznać się także z fragmentem relacji poświęconym losom lubelskiego pisma ?Miesiące?.