Stanisława Witkowska

Stanisława Witkowska - fotografia świadka historii
Stanisława Witkowska - fotografia świadka historii (Autor: !!!)

Pochodzi z robotniczej wielodzietnej rodziny. Szkoła powszechna nr 15, ul. Długa na Kośminku. Gimnazjum Urszulanek, gdzie wstąpiła do drużyny harcerskiej im. Orląt Lwowskich. W czasie okupacji działała w konspiracji harcerskiej. Po wojnie ukończyła liceum pedagogiczne i studia geograficzne na UMCS, pracowała jako nauczycielka. Prezes ZNP w Lubline i pracownik administracji państwowej ds. oświaty.

Stanisława Witkowska - relacja świadka historii

Pani Stanisława opowiada o swojej edukacji, drużynie harcerskiej, o organizacji harcerskiej. Mówi o Sierpniu '39, wybuchu wojny, dr Wojciechowskiej. Wspomina pracę w ochronce, harcerki, harcerstwo, działalność harcerską w czasie okupacji. Pani Stanisława mówi o represjach podczas okupacji, o końcu wojny, i o prześladowaniach w czasach PRL-u