Helena Witesik

Helena Witesik - fotografia świadka historii
Helena Witesik - fotografia świadka historii (Autor: Czajkowski, Tomasz)

Helena Witesik z domu Bieńkowska urodziła się 21 maja 1919 roku w Puławach, tam ukończyła szkołę powszechną i handlową. Przed wojną podjęła pracę biurowo-handlową w PSS Pomoc w Puławach, a w czasie okupacji w IUNG-u. W 1945 roku wyszła za mąż. Po ukończeniu kursów była intendentką i wychowawczynią w przedszkolu, gdzie pracowała do emerytury. Ma troje dzieci, mieszka w Puławach.

Helena Witesik - relacja świadka historii

Helena Witesik opowiada o dzieciństwie i młodości w przedwojennych Puławach – rodzicach, domu rodzinnym i jego najbliższym otoczeniu, sąsiadach, zabawach w parku Czartoryskich i organizowanych tam loteriach fantowych, szkole powszechnej i handlowej, nauczycielach, koleżankach, pieszych wyprawach w kierunku Skowieszyna i obserwowaniu przyjeżdżających tam taborów cygańskich, sklepach, medykach. Wspomina okoliczne ulice i zamieszkujących je ludzi, często podając informacje o ich fachu i wyglądzie budynku. W relacji mowa o społeczności żydowskiej, jej wyglądzie i zwyczajach, prowadzonych przez nią sklepach, zamieszkiwanej przez nią części miasta, a także o jej relacjach z Polakami. Ze wspomnień wyłania się obraz bliskiej i serdecznej koegzystencji obydwu społeczności. Helena Witesik wspomina również pobyt w okupowanych Puławach Żydów czechosłowackich.