Wiesław Wiśniewski

Wiesław Wiśniewski, urodził się w 1938 roku w miejscowości Niemce. W 1957 roku ukończył technikum energetyczne w Lublinie i rozpoczął pracę w FSC jako technik elektryk. Pracował jako technik energetyk w Lubelskich Zakładach Przemysłu Spirytusowego i w Technicznej Obsłudze Samochodów w Lublinie. Następnie został dyrektorem technicznym w Lubelskich Zakładach Naprawy Samochodów. Następnie został dyrektorem naczelnym Lubelskiego Przedsiębiorstwa Robót Inżynieryjnych. Po kilku latach powrócił na stanowisko dyrektorskie w LZNS-ie, brał udział w strajkach w 1980 roku i w czasie stanu wojennego. W 1981 roku po pacyfikacji zakładu został aresztowany, przesłuchiwany i dyscyplinarnie zwolniony z pracy w LZNS-ie. W kolejnych latach pracował w Zakładach Szklarskich, Energopolu i Budimexie. Przed przejściem na emeryturę ponownie rozpoczął pracę w Lubelskich Zakładach Naprawy Samochodów.

Wiesław Wiśniewski - relacja świadka historii

W relacji Wiesław Wiśniewski wspomina swoje dzieciństwo w Niemcach. Opowiada o rodzicach, zabawach dziecięcych w pozostałych wrakach czołgów i samochodów oraz lata wczesnoszkolnych i naukę w technikum w Lublinie. Wspomina okres II wojny światowej i egzekucje Żydów lubelskich. Świadek historii opisuje swoje zainteresowania z młodości i motoryzację w czasach PRL-u. Z relacji dowiemy się o etapach kariery zawodowej, pracy w wielu zakładach w Lublinie, między innymi FSC, LZNS-sie, LPRInż, nierzadko na dyrektorskich stanowiskach. Opowiada o ingerencji władzy na pracę zakładów oraz o spotkaniach z przedstawicielami partii. Wiesław Wiśniewski przypomina strajki w LZNS-ie w latach 80., atmosferę panującą wśród strajkujących oraz pacyfikację zakładu. Wspomina swoje aresztowanie i przesłuchanie. Świadek historii opowiada również o swojej reakcji na wybór Karola Wojtyły na papieża oraz o wyborach w 1989 roku.