Mosze Wasąg

Mosze Wasąg - fotografia świadka historii
Mosze Wasąg - fotografia świadka historii (Autor: Czajkowski, Tomasz)

Mosze Wasąg urodził się 13 września 1917 roku w Międzyrzecu Podlaskim. Gdy miał pół roku rodzina przeniosła się do Lublina, ponieważ ojciec dostał pracę w garbarni na Kalinowszczyźnie. Ojciec zmarł, gdy Mosze miał dwa lata. Rodzina mieszkała na ulicy Podwale 11, a następnie w domu przy ulicy Krawieckiej 41. Matka, Rejzel, pracowała jako pomoc domowa i z trudem utrzymywała rodzinę. Ze względu na trudną sytuację materialną rodziny, Mosze już w wieku lat 11 lat zaczął pracować jako stolarz. Był związany z organizacją młodzieżową Cukunft i partią Bund. W młodości należał do organizacji sportowej „Jutrznia”- był bokserem w wadze muszej. Na potańcówce poznał swoją przyszłą żonę, Chanę Weitz. Ślub wzięli we wrześniu 1939 roku, a już następnego dnia uciekli razem z Lublina. II wojnę światową przeżyli w Związku Radzieckim. Po wojnie wrócili do Polski, a w 1950 roku wyjechali do Izraela. Mosze Wasąg mieszkał z żoną w Tel Awiwie. Miał dwoje dzieci, syna i córkę. Zmarł 30 kwietnia 2007 roku.

Mosze Wasąg - relacja świadka historii

Rozmowa z Moszem Wasągiem została zarejestrowana w trakcie nagrywania wspomnień jego żony, Chany Wasąg. Relacja dotyczy w głównej mierze wspomnień z dzieciństwa w przedwojennym Lublinie. Mosze Wasąg opowiada o swoim domu rodzinnym przy ulicy Podwale 11, a następnie przy Krawieckiej 41, o nauce zawodu i pracy stolarza, którą rozpoczął już w wieku 11 lat. Wiele miejsca w swej opowieści poświęca powodom dla którego zdecydował się uciec z Lublina na początku okupacji niemieckiej. Mosze Wasąg w młodości trenował boks, był dobrym zawodnikiem, którego bali się zarówno Żydzi jak i Polacy. Pewnego dnia, idąc ulicą Lubartowską dostał kuksańca od znajomego Polaka. Po tym wydarzeniu zadecydował, że dłużej tu nie zostanie i musi uciekać. Opowiada o relacjach między Polakami a Żydami. Wspomina również swoją siostrę, która wyszła za mąż za Polaka i dzięki pomocy męża i jego braci udało jej się przeżyć wojnę. W nagraniu bierze udział także córka państwa Wasągów, Shosh Organd, oraz Jakub Gorfinkiel.