Stefania Wójcik

Stefania Wójcik - fotografia świadka historii
Stefania Wójcik - fotografia świadka historii (Autor: !!!)

Córka Kazimierza i Marianny Sadlak, wnuczka Jana i Marii Wrony - uhonorowanych medalem Sprawiedliwi Wśród Narodów Świata za pomoc Żydówce, która uciekła z getta w Chełmie.

Stefania Wójcik - relacja świadka historii

Stefania Wójcik opowiada, jak jej dziadkowie i rodzice udzielili w czasie wojny schronienia Żydówce we wsi Siennica Nadolna. Nazwali ją Janinka. Pochodziła z Chełma. Po ucieczce z tamtejszego getta trafiła do Siennicy Nadolnej do państwa Wronów. Janinka przebywała tam niespełna miesiąc, po czym zabrali ją do siebie państwo Sadlakowie- rodzice pani Stefanii. Po wojnie Janinka wyjechała do Izreala, a obecnie mieszka w Niemczech. Pani Stefania opowiadała też o medalu przyznanym jej rodzicom i dziadkom.