Zofia Ujma

Zofia Ujma - fotografia świadka historii
Zofia Ujma - fotografia świadka historii (Autor: Czajkowski, Tomasz)

Zofia Ujma urodziła się 6 października 1926 roku w Puławach. Ukończyła szkołę podstawową i zdała egzaminy do gimnazjum, jednak naukę uniemożliwiła wojna. W 1941 roku rozpoczęła naukę w dwuletniej szkole handlowej w Lublinie, po wojnie zdała maturę w szkole Vetterów. Wyszła za mąż i urodziła dzieci. Ukończyła Wydział Ekonomiczny UMCS. Pracowała w starostwie lubelskim, następnie w kilku spółdzielniach, m.in. w spółdzielni „Moda” i „Wikliniarka”, gdzie była kierownikiem działu produkcji i eksportu. W 1982 roku przeszła na emeryturę. Zmarła 10 kwietnia 2007 roku.

Zofia Ujma - relacja świadka historii

Zofia Ujma opowiada o przedwojennych Puławach, rodzinie, dzieciństwie, życiu codziennym, edukacji, ulicy Izabelli, domu rodzinnym, sąsiadach, ulicy Lubelskiej, komunikacji miejskiej, straży pożarnej, lokalach gastronomicznych, kinie, parku Czartoryskich, czasie wolnym, Żydach, dzielnicy żydowskiej, świętach żydowskich, macy, pogrzebie i ślubie żydowskim, Cyganach, wybuchu II wojny światowej i wyjeździe na wieś, pobycie w Lublinie podczas wojny, niemieckim obozie koncentracyjnym na Majdanku.