Krystyna Turska

Krystyna Turska - fotografia świadka historii
Krystyna Turska - fotografia świadka historii (Autor: Turska, Krystyna (1928- ))

Krystyna Turska do Lublina przyjechała 25 kwietnia 1945 roku. Ukończyła Liceum Pedagogiczne dla Dorosłych, przy ul. Krzywej 19 (dyrektorem był wtedy Anatoliusz Jamiński). Pracowała jako nauczycielka w miejscowości Piotrków (na trasie Lublin – Krzczonów), w okresie 01.09.1949 do 31.08.1951. Od 01.08.1951 do lipca 1954 pracowała w administracji Akademii Medycznej w Lublinie. Od 01.09.1960 pracowała w Szkole Podstawowej nr 2 przy ul. Mickiewicza w Lublinie, a następnie przeszła do szkoły nr 1 przy ul. Kunickiego 116. Pracowała w tych szkołach jako wychowawczyni, a później jako kierownik w szkolnym półinternacie. 31.08.1986 roku przeszła na emeryturę. W okresie od 1972 do 1980 roku (przez 2 kadencje) była prezesem ogniska ZNP.