Shalom Tugentman

Shalom Tugentman - fotografia świadka historii
Shalom Tugentman - fotografia świadka historii (Autor: Czajkowski, Tomasz)

Shalom Tugentman urodził się 13 marca 1919 roku w Puławach. Ojciec zmarł przed jego narodzeniem, matka zajmowała się sprzedażą peruk. Miał brata i siostrę. Uczęszczał do chederu i szkoły powszechnej Henryka Adlera, później kształcił się w fachu stolarza i pracował w tym zawodzie w Warszawie. Po wybuchu II wojny światowej przedostał się za Bug i pracował w kopalni w Donbasie. Wrócił do Polski w 1946 roku i po kilku miesiącach wraz z żoną zdecydował się na wyjazd z Polski. Przez Austrię, gdzie urodził się jego syn, dotarł w 1948 roku do Izraela.

Shalom Tugentman - relacja świadka historii

Shalom Tugentman opowiada o rodzinie i domu przy ulicy Wąskiej 16b w przedwojennych Puławach, szkole powszechnej Henryka Adlera, nauce zawodu stolarza, stosunku do religii, zawodach wykonywanych przez społeczność żydowską, relacjach polsko-żydowskich i antysemityzmie. Wspomina swoją ucieczkę za Bug po wybuchu II wojny światowej, powrót do Polski w 1946 roku, wyjazd przez Austrię do Izraela, a także wizytę w Polsce w 2002 roku i odczucia z nią związane.