Julia Tatara

Julia Tatara urodziła się w 1932 roku w dzielnicy Kalinowszczyzna w której mieszkała do emerytury. Jej ojciec był murarzem, matka zajmowała się domem. Miała starsza siostrę. Ukończyła szkołę podstawową na ulicy Ruskiej i szkołę zawodową. Około roku 1950 wyszła za mąż. Obecnie przebywa na emeryturze.

Julia Tatara - relacja świadka historii

Relacja Juli Tatary dotyczy Lublina w okresie II wojny światowej. Opowiada o dzielnicy Kalinowszczyzna i jej żydowskich mieszkańcach. Relacjonuje wybuch wojny, pierwsze bombardowania i wkroczenie Niemców. Opisuje trudną codzienność wojenną (brak opału i jedzenia, niemieckie rewizje). Ważnym momentem jej relacji jest opowieść o Zagładzie Żydów i różnej postawie Polaków wobec tego wydarzenia.