Czesław Tarkowski

Czesław Tarkowski urodził się w Motyczu w 1926 roku. Tam także uczęszczał do Szkoły Powszechnej, jednak zmuszony był przerwać naukę, gdy wybuchła II wojna światowa. Mieszkał wraz z rodzicami na gospodarstwie, a jego ojciec był z zawodu stolarzem i był członkiem Armii Krajowej. Czesław Tarkowski przez krótki czas przynależał do oddziału partyzanckiego Bataliony Chłopskie. Jesienią 1944 roku zamieszkał w Lublinie. W 1947 roku, po ukończeniu gimnazjum, uczył w szkole w Bystrzycy Starej. W 1953 ukończył studia na kierunku rolniczym na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. W kolejnych latach obronił pracę doktorską i uzyskał stopień doktora habilitowanego. W 1958 roku otrzymał stypendium Rockefellera, w ramach którego wyjechał do Szwecji, gdzie zajmował się badaniami nad pszenżytem. W 1971 roku nadany został mu tytuł profesora nadzwyczajnego w zakresie nauk rolniczych, a w 1978 roku zwyczajnego. Pracował w Instytucie Genetyki i Hodowli Roślin na Wydziale Rolniczym Akademii Rolniczej w Lublinie. Został odznaczony Złotym Krzyżem Zasługi w 1972 roku oraz Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski w 1973 roku. Pełnił funkcje Prorektora i Rektora Akademii Rolniczej w Lublinie w latach 1987- 1990. Był członkiem Polskiego Towarzystwa Genetycznego, Lubelskiego Towarzystwa Naukowego, a także uznany został za członka honorowego prezydium Komitetu Fizjologii, Genetyki i Hodowli Roślin Polskiej Akademii Nauk. Specjalizował się w cytogenetyce roślin zbożowych i genetyce roślin. Wybitny badacz i autor licznych prac z zakresu genetyki i hodowli zbóż oraz traw. Zmarł 15 lipca 2023 roku.

Czesław Tarkowski - relacja świadka historii