Olga Szymona

Olga Szymona - relacja świadka historii

Rozmowa z panią Olgą Szymoną zasadniczo dotyczy okresu powojennego, jedynie drobne wzmianki dotyczą przeżyć w czasie okupacji sowieckiej w Glinianach i niemieckiej w Lublinie. Pani Olga opowiada bardzo dużo o swojej pracy akademickiej na Wydziale Farmaceutycznym Akademii Medycznej – o pracy badawczej, kontaktach z ośrodkami zagranicznymi, o kolegach, studentach, egzaminach. Cały czas pani Olga pracowała razem z mężem Marianem Szymoną, o którym też mówi sporo: o jego biografii, karierze, odkryciach, umiejętnościach, pasji malarskiej, wreszcie chorobie i śmierci w 1983 r. W wywiadzie pojawiają się ważne wydarzenia z historii Polski i Lublina: cud lubelski, strajk szkolny, śmierć Stalina, odwilż 1956 r. interwencja w Czechosłowacji, wybór Wojtyły na papieża, „Solidarność”, strajki i stan wojenny – niemniej w większości nie towarzyszą im szersze opisy czy osobiste wspomnienia. Nieco miejsca poświęcono życiu rodzinnemu i codzienności w PRL: aprowizacji, kolejkom, zdobywaniu sprzętu AGD i RTV, wychowaniu dzieci.