Rywka Sztokfisz

Rywka Sztokfisz - fotografia świadka historii
Rywka Sztokfisz - fotografia świadka historii (Autor: Czajkowski, Tomasz)

Rywka Sztokfisz, z domu Rozenbusz, urodziła się w Lublinie. Mieszkała z rodzina na ulicy Sierocej 7, a następnie na Nadstawnej 20. Ojciec był rzeźnikiem i miał sklep mięsny. Brat i siostra przed wojną wyjechali do Belgii. Rywka Sztokfisz należała do młodzieżowej organizacji lewicowej Borochow Jugent (Jungbor). W 1937 roku poślubiła Dawida Sztokfisza, z którym zamieszkała na ulicy Jatecznej 3. Po wybuchu wojny przedostała się przez wschodnią granicę i dotarła do Kowla, gdzie przebywał jej mąż. Stamtąd przenieśli się do Kijowa, gdzie urodził się ich pierwszy syn. Następnie rodzina została zesłana do Kremieńczuga, gdzie Rywka pracowała w szwalni. Ostatnie lata wojny spędzili w Bucharze w Uzbekistanie. Do Polski wrócili w 1945 roku. Zamieszkali na warszawskiej Pradze na ulicy Jagiellońskiej 36. W 1946 roku wyjechała do Paryża, a gdy po roku dołączył do niej mąż, wyjechali razem do Izraela. Rywka Sztokfisz mieszka z mężem w Ramat Ganie. Ma dwóch synów, czworo wnuków i pięcioro prawnuków.

Rywka Sztokfisz - relacja świadka historii

Wspomnienia Rywki Sztokfisz zostały zarejestrowane w trakcie nagrywania wywiadu z jej mężem, Dawidem. Ze względu na zaawansowany wiek i przeżycia z okresu wojny wspominanie czasów młodości przychodzi pani Rywce z trudnością, jak sama mówi: „O tym doprawdy jest bardzo ciężko mówić”. Rywka Sztokfisz wspomina dom rodzinny przy ulicy Sierocej 7, a następnie na Nadstawnej 20. Przypomina sobie polską szkołę do której chodziła, oraz przyjaciółkę z dzieciństwa, Sulińską. Mówi o ślubie z Dawidem Sztokfiszem, który, jak pamięta, odbył się w piątek, w 1937 roku. Wspomnienia z okresu II wojny światowej dotyczą ucieczki na Wschód, narodzin syna w Kijowie i pracy w szwalni. W nagraniu bierze udział także Jakub Gorfinkiel.