Marek Szewczyk

Marek Szewczyk urodził się w 1952 roku w Słupsku. Po kilku miesiącach rodzina przyjechała do Lublina. Zamieszkali w kamienicy przy Alejach Racławickich 6. Marek Szewczyk mieszkał tam do 2001 roku. Ukończył szkołę podstawową przy ulicy Lipowej, naukę kontynuował w szkole zawodowej. W 1972 roku został powołany do odbycia zasadniczej służby wojskowej (służył w jednostce wojskowej na lubelskim Majdanku). Pracował m. in. w lubelskim Przedsiębiorstwie Rozpowszechniania Filmów (na stanowisku kinooperatora w kinie Wyzwolenie) oraz w Pracowni Konserwacji Zabytków w Lublinie.