Genowefa Szewczyk

Genowefa Szewczyk - relacja świadka historii

W relacji Genowefa Szewczyk opowiada o swojej rodzinnej wsi i jej mieszkańcach. Mówi o konsulu zamieszkującym majątek w Wirkowicach i jego losie w czasie II wojny światowej. Wspomina lata szkolne i wybuch II wojny światowej. Opowiada o wywiezieniu całej wsi do obozu do Zamościa, a następnie do Lublina. Z relacji dowiemy się, jakie warunki panowały w obozie na ulicy Krochmalnej w Lublinie i o współwięźniach. Genowefa Szewczyk opowiada o ucieczce matki, a następnie swojej z obozu i powrocie w rodzinne strony, spotkaniu z innymi członkami rodziny oraz o kolejnych latach wojny, tyfusie plamistym, żołnierzach niemieckich i rosyjskich, jacy pojawiali się w Wirkowicach w czasie II wojny światowej.

W relacji Genowefa Szewczyk opowiada o rodzinie ze strony ojca, wujach, babci i dziadku. Wspomina losy rodziny w czasie I wojny światowej, udział ojca w wojnie oraz spotkanie ojca z Józefem Piłsudskim w Zamościu. Opowiada o życiu na wsi przed II wojną światową, wyrobie ubrań, butów, domu rodzinnym i wsi Wirkowice. Świadek historii opowiada o II wojnie światowej, pomocy partyzantom i działalności w AK jako sanitariuszka.

W relacji Genowefa Szewczyk opowiada o obozie w Lublinie przy ulicy Krochmalnej i o ucieczce z niego. Wspomina lata szkolne przed II wojną światową, akademie szkolne robione na święta państwowe, kolegów szkolnych. Opowiada o Żydach mieszkających w Izbicy i w jej okolicach przed II wojną światową. Wspomina pogrzeb żydowski i kirkut w Izbicy. Mówi o egzekucji Żydów na kirkucie i uratowanej dziewczynce żydowskiej. Genowefa Szewczyk opowiada o weselu cygańskim, w jakim brała udział. W relacji opowiada również o powstaniu parafii w Wirkowicach i o księdzu Zdzisławie Łukowcu.

Genowefa Szewczyk w relacji opowiada o obchodzeniu świąt kościelnych na wsi, przed wojną. Opisuje jak obchodzono między innymi Boże Narodzenie, Wielkanoc, Boże Ciało. Wspomina także o zabawach, jakie organizowali młodzi, między innymi na ostatki i andrzejki. Opowiada o potrawach stawianych na świątecznych stołach. Świadek historii opisuje wykopki i żniwa na wsi przed II wojną światową. Wspomina również Żydów z Tarzymiechów przed II wojną światową.

W relacji Genowefa Szewczyk opisuje opowieść usłyszaną o egzekucji ludności ze wsi Kitów w czasie II wojny światowej. Wspomina zamojską rotundę jako miejsce kaźni ludności z powiatu zamojskiego. Opowiada o targu w Zamościu przed wojną i o Żydach tam bywających. Genowefa Szewczyk wspomina lata PRL-u, kiedy to już mieszkała w Kalinowicach. Opisuje trudności życia codziennego, brak pieniędzy, brak dostępności produktów w sklepach. Wspomina zakup pralki, telewizora, talony na meble. Opisuje pracę męża oraz swoją do przejścia na emeryturę. W relacji opowiada o świętach, jakie zostały zlikwidowane w czasie PRL-u i jakie były obchodzone. Genowefa Szewczyk opowiada o stanie wojennym i wyjeździe do Krakowa w tym czasie. Z relacji dowiemy się także o propagandzie, stonce i wybuchu elektrowni w Czarnobylu.