Waldemar Sulisz

Waldemar Sulisz - fotografia świadka historii
Waldemar Sulisz - fotografia świadka historii (Autor: Bielec, Maciej)

Znany lubelski reportażysta. Urodzony 22 grudnia 1956 w Nowej Rudzie. Obecnie związany z „ Dziennikiem Wschodnim ” . Tematem jego reportaży są przede wszystkim zwykli ludzie, artyści, a także dawny i zapomniany Lublin. Pisze o kulturze i kulinariach. Jest absolwentem Liceum Ogólnokształcącego im. Króla Władysława Jagiełły w Dębicy. Ukończył Filologię polską ze specjalnością teatrologiczną na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim pod kierunkiem prof. Ireny Sławińskiej. Rozpoczął studia doktoranckie na KUL-u, ale ich nie ukończył, bo zamiast pisać o teatrze, zaczął ten teatr robić. Patrzenia na świat uczył się w Scenie Plastycznej Leszka Mądzika, gdzie był akustykiem. Przez kilka lat pracował w dziale organizacji widowni Teatru im. Juliusza Osterwy. Zajmował się reklamą i marketingiem. Przez trzy lata prowadził teatr w Seminarium Duchownym w Lublinie. Jest założycielem Teatru Studyjnego, pierwszego w Lublinie i trzeciego w Polsce teatru impresaryjnego. Teatr Studyjny wyprodukował trzy spektakle: „ Dekameron ” , „ Plaisirs d'Amour ” i „ Whitman ” . Pierwszy tekst Sulisza związany z kulturą opublikowała „ Kamena ” . Były lata 80., kiedy o umieraniu Starego Teatru zaczął pisać w „ Kurierze Lubelskim ” . Jego pierwsze reportaże ukazały się w „ Tygodniku Domowym ” . Poza tym publikował na łamach: „ Relacji ” , „ Gazety Domowej ” i miesięcznika „ Na przykład ” . Jak sam przyznaje: lubi jeść i pisać o jedzeniu. Teksty kulinarne pisał m. in.: dla czasopisma „ Relacje ” i „ Dziennika Wschodniego ” . Jest autorem książki: „ Księga smaków Lubelszczyzny ” , a także twórcą portalu www.apetycik.pl i strony gotowanie.radio.lublin.pl. W Polskim Radiu Lublin razem z Magdaleną Fijałkowską prowadzi audycje: „ Gotuj z Suliszem ” i „ Zakochany Lublin ” . Obok teatru i reportażu jego pasją jest fotografia. Fotografuje pejzaże, Stare Miasto i inne magiczne zaułki Lublina. Kolekcjonuje oleodruki, czyli odbitki naśladujące obraz olejny. Waldemar Sulisz jest autorem m. in. albumu o Leszku Mądziku i "Receptariusza Panny Apteczkowej". Prezes Kresowej Akademii Smaku i organizator Ogólnopolskich Turniejów Nalewek Kresowych.