Olga Stokłosa

Olga Stokłosa - fotografia świadka historii
Olga Stokłosa - fotografia świadka historii (Autor: !!!)

Aktorka, reżyserka, fotograf. Ukończyła Wydział Historyczny UW, a następnie Studio Aktorskie w Krakowie. W latach 70. grała w krakowskim Teatrze STU, w latach 80. w Teatrze Janusza Wiśniewskiego. Współpracowała również z Tadeuszem Słobodziankiem, tworząc kolejne spektakle oparte na tekstach Mirona Białoszewskiego. Grała i reżyserowała na wielu scenach w Polsce i zagranicą. Razem z córką i mężem założyła Fundację „ Burdąg ” , która wspiera nowatorskie produkcje i projekty edukacyjne w dziedzinie tańca współczesnego, a także innych artystycznych działań interdyscyplinarnych.