Franciszka Sokołowska

Franciszka Sokołowska urodziła się w 1926 r. w Wisznicach. Do wybuchu wojny mieszkała wraz z rodziną na ul. Rowińskiej. Miała pięcioro rodzeństwa, troje zmarło w dzieciństwie. Do szkoły podstawowej poszła jako sześciolatka, tam właśnie poznała swojego przyszłego męża. Jako mała dziewczynka zaczęła śpiewać w chórze kościelnym jako solistka. Przed wojną zdała do gimnazjum im. Emilii Plater w Białej Podlaskiej. W 1939 r. jej rodzina została wysiedlona przez Niemców z ul Rowińskiej. Po wojnie wyszła za mąż i urodziła synów, nadal śpiewała w chórze jako mezzosopran. W 1950 r. przeniosła się do wsi Dubica. W wolnych chwilach szydełkuje i haftuje.