Stanisław Sobczyk

Uczęszczał do szkoły budowlanej na ul. Radziwiłłowskiej i Al. Racławickich

Stanisław Sobczyk - relacja świadka historii

Pan Stanisław mówi o mordzie na dzieciach z sierocińca przy ul. Grodzkiej i opisuje otoczenie miejsca tego zdarzenia, mówi o innych świadkach tej tragedii. Wspomina dom rodzinny, jego otoczenie, sąsiadów, dzielnicę żydowską na Podzamczu. Opowiada o likwidacji dzielnicy żydowskiej, szkole budowlanej na Al. Racławickich, nauczycielach. Opisuje wygląd obozu na Majdanku po jego wyzwoleniu, getto na Majdanie Tatarskim. Mówi o likwidacji getta, opisuje miejsce mordu dzieci z sierocińca za pomocą mapy. Pan Stanisław wspomina sąsiadów z Łęczyńskiej, opisuje charakterystyczne budynki; wspomina rodzinę z Tatarów, opowiada o relacjach ze społecznością żydowską, o życiu codziennym za okupacji, o świętach w dzieciństwie.