Marian Sobczyk

Marian Sobczyk - fotografia świadka historii
Marian Sobczyk - fotografia świadka historii (Autor: !!!)

Pan Marian uczęszczał do Szkoły Powszechnej na ul. Bronowickiej, którą ukończył w 1941 r. W tym samym roku rozpoczął pracę w hucie szkła, a w 1943 r. pracę "na kolei", najpierw jako uczeń tokarski, a następnie jako tokarz jednocześnie uczęszczając do rzemieślniczej szkoły zawodowej na Starym Mieście w Lublinie. Następnie pracował w Kozłówce. W grudniu 1943 r. wstąpił do AK, a w styczniu 1944 r. do partyzantki. Przebywał w areszcie na ul. Probostwo. Wstąpił do wojska, by w 1947 r. zostać zdemobilizowanym.

Marian Sobczyk - relacja świadka historii

Pan Marian mówi o mordzie na dzieciach z sierocińca przy ul. Grodzkiej, o gettcie na Majdanie Tatarskim. Opowiada o rodzeństwie, nauczycielach ze Szkoły Powszechnej. Mówi o edukacji, pracy, transportach Żydów z Umschlagplatzu, o rozstrzelaniu w grudniu 1943 r. trzydziestu Polaków na Nowej Drodze, o wstąpieniu w grudniu 1943 r. do AK. Pan Marian opowiada o niemieckim szpiegu-Otto, o akcjach partyzanckich; o zamiarze udziału w Powstaniu Warszawskim, historię o lądowaniu angielskiego samolotu w Radawcu. Wspomina dom rodzinny, sąsiadów. Mówi o dzielnicy Tatary, rodzinie, Żydach, dyrektorze Szkoły Powszechnej. Opowiada o odbiciu więźniów z transportu z Wojcieszyna; opisuje miejsce mordu dzieci z sierocińca za pomocą mapy. Pan Marian mówi o świętach, sylwestrze i karnawale przed wojną, o dzielnicy żydowskiej na Podzamczu, o targowisku przy ul. Świętoduskiej