Kazimiera Skwierczyńska

Kazimiera Skwierczyńska - fotografia świadka historii
Kazimiera Skwierczyńska - fotografia świadka historii (Autor: !!!)

Kazimiera Skwierczyńska od 1921r. do 1924r. przebywała na terenie Rosji Radzieckiej. W Polsce od 1924r, mieszkała kolejno w: Wyszogrodzie, Nowym Dworze k. Modlina, Puławach (od listopada 1931r. do 1934 r.), Dęblinie (od 1934 do 1939r), Puławach (od 1939 do 1949). Po wojnie pracowała w PINGW. W 1949r. wyjechała na studia do Wrocławia i tam zamieszkała. W czasie okupacji była członkiem Armii Krajowej w Puławach.

Kazimiera Skwierczyńska - relacja świadka historii

W relacji poruszono następującą tematykę: dzieciństwo, szkoła powszechna i gimnazjum, charakterystyka Żydów w Puławach, relacje między Polakami i Żydami, kuchnia żydowska, miejsce magiczne, rozrywki, życie codzienne w czasie okupacji.