Cyprian Skwarek

Cyprian Skwarek - fotografia świadka historii
Cyprian Skwarek - fotografia świadka historii (Autor: !!!)

Syn Stanisława i Janiny. Mieszkał przy ul. Wieniawskiej. Uczył się w Gimnazjum im. Zamojskiego, które ukończył w 1933r. Studiował na Politechnice Warszawskiej, którą ukończył w 1939r. Do Lublina powrócił w październiku 1939r.

Cyprian Skwarek - relacja świadka historii

Drugi wywiad z panem Cyprianem Skwarkiem poświęcony jest okresowi powojennemu. Pan Cyprian opowiada o walkach o Lublin w lipcu 1944 r., bombardowaniach, ucieczce Niemców i volksdeutschów, ujawnieniu się oddziałów Armii Krajowej i władz cywilnych Polski Podziemnej, ich aresztowaniu i przejęciu władzy przez PKWN. Dużo miejsca poświęca elektrowni miejskiej, w której pracował: zniszczeniom sieci elektrycznej w Lublinie, awariom, nadzorowi UB, a także losom pracowników, którzy z różnych powodów opuścili Lublin po wojnie. Pan Cyprian opowiada również o tzw. cudzie w Katedrze Lubelskiej w 1949 r., o peregrynacji obrazu Matki Boskiej Częstochowskiej, o wizycie papieża Jana Pawła II w 1987 r. Wspomina skrótowo o wielkich wydarzeniach historycznych: prześladowaniu Żydów w 1968 r., strajkach w 1980 r., stanie wojennym, przełomie roku 1989 r.

Wywiad dotyczy Gimnazjum im. Zamoyskiego przy ul. Ogrodowej 12 w Lublinie. Pan Cyprian Skwarek, który uczył się w nim w latach 1925-1933, wspomina wygląd szkoły, nauczycieli, kolegów i przyjaciół, szkolne zajęcia i zabawy. Opowiada także historię swojego przyjaciela z Gimnazjum, Mariana Mokrskiego, który w czasie wojny był oficerem na okręcie podwodnym ORP „Orzeł”.