Marek Skowronek

Marek Skowronek - fotografia świadka historii
Marek Skowronek - fotografia świadka historii (Autor: Walachniewicz, Konrad)

Marek Skowronek urodził się 10 marca 1962 roku w Hrubieszowie. Jest dziennikarzem radiowym. Już będąc uczniem szkoły podstawowej i liceum, interesował się dziennikarstwem. Miał łatwość wysławiania się i występował na szkolnych akademiach z mikrofonem. Pasjonował się sportem, dlatego kiełkowała w nim myśl o komentowaniu wydarzeń sportowych. W 1981 roku rozpoczął studia na Wydziale Prawa Uniwersytetu Marii Curie- Skłodowskiej w Lublinie. Po pierwszym roku nawiązał współpracę ze studenckim Radiem Centrum i pracował tam do końca studiów. W 1988 roku przeszedł pomyślnie przesłuchanie kwalifikacyjne i 15 maja 1989 roku rozpoczął pracę w Polskim Radiu Lublin. W lubelskiej rozgłośni, z przerwami, przepracował 27 lat. Najdłużej był związany z działem sportowym. 1 maja 2016 rozpoczął pracę na stanowisku redaktor Naczelnego Akademickiego Radia Centrum UMCS.