Stefan Sawicki

Stefan Sawicki - fotografia świadka historii
Stefan Sawicki - fotografia świadka historii (Autor: !!!)

Teoretyk i historyk literatury. Absolwent Liceum im. Stanisława Staszica w Lublinie. Po ukończeniu szkoły średniej rozpoczął studia polonistyczne na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. Po trzech latach przeniósł się na Uniwersytet Jagielloński i tam kontynuował studia. Uczeń Juliusza Kleinera i Konrada Górskiego. W 1951 roku rozpoczął pracę jako asystent na KUL. Doktorat w 1960 roku na UMK w Toruniu, w 1968 habiltacja, także na UMK. Na KUL pełnił funkcję między innymi kierownika Zakładu Badań nad Literaturą Religijną, kierownika Katedry Teorii Literatury, oraz kierownika Zakładu Badań nad Twórczością Cypriana Norwida. W latach 1971-1983 był prorektorem KUL.