Zygmunt Sapuła

Zygmunt Sapuła urodził się 16 stycznia 1949 roku w Kłodnicy, gdzie uczęszczał do szkoły podstawowej. Przez rok mieszkał z rodzicami na Pomorzu, po powrocie rozpoczął naukę w Zasadniczej Szkoły Zawodowej Centralnego Związku Spółdzielczości Pracy, kształcąc się w zawodzie maszynisty typograficznego. Po zakończeniu nauki odbył roczny staż w zakładzie Intrografu w Kraśniku, a następnie przez 27 lat pracował w zakładach Intrografu w Lublinie. W latach 90. przeniósł się do innej drukarni, a w 1997 roku założył własny interes. Mieszka w Lublinie.

Zygmunt Sapuła - relacja świadka historii

Zygmunt Sapuła opowiada o szkole podstawowej mieszczącej się w dawnym majątku Russanowskich w Kłodnicy – warunkach nauki, stanie pałacu i zabudowań gospodarskich. Wspomina też roczny pobyt z rodzicami na Pomorzu, gdzie osiedliła się rodzina matki. Głównym tematem relacji jest nauka zawodu maszynisty typograficznego i praca w zakładach Intrografu. Zygmunt Sapuła wspomina drukarnie na ulicach Królewskiej, Żmigród, Kościuszki, Cyruliczej, mówi o maszynach drukarskich, warunkach pracy, współpracownikach, drukowanych materiałach, obejmowanych stanowiskach, kontaktach z cenzurą, rodzajach druku, przeniesieniu poszczególnych zakładów na Bursaki, pracy podczas stanu wojennego, a także o losach Intrografu po zakończeniu pracy w nim.