Wojciech Samoliński

Wojciech Samoliński - fotografia świadka historii
Wojciech Samoliński - fotografia świadka historii (Autor: !!!)

Wojciech Samoliński, urodzony 1 grudnia 1953 roku w Gdańsku. Absolwent Wydziału Ekonomiki Produkcji Uniwersytetu Gdańskiego (1976) oraz filozofii chrześcijańskiej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim (1979). 1976-77 współpracownik KOR, jeden z organizatorów pomocy dla radomskich robotników. 1977-80 redaktor i drukarz niezależnego pisma katolickiego „ Spotkania ” . 1983-89 redaktor w Dziale Wydawniczym KUL. W Związku od 1980; sekretarz zespołu ekspertów MKZ Regionu Środkowowschodniego, w 1981 rzecznik prasowy ZR. 13 grudnia 1981 internowany, więziony w ZK we Włodawie, Załężu, Kielcach i Łupkowie, zwolniony w grudniu 1982. Organizator druku i kolportażu niezależnego pisma „ Informator ” , doradca tajnych komisji zakładowych lubelskich zakładów pracy. 1985-89 członek TZR Środkowowschodniego; wielokrotnie zatrzymywany i przesłuchiwany przez SB. 1990-92 rzecznik prasowy Urzędu Wojewódzkiego w Lublinie. Na początku lat 90. kolejno redaktor naczelny „ Głosu Świdnika ” , zastępca redaktora naczelnego gazety „ Ekspres Fakty ” , dziennikarz „ Życia Warszawy ” . W 1990 członek ROAD (Ruch Obywatelski Akcja Demokratyczna), do 1994 w UD, do 2002 w UW. Od 1994 współwłaściciel firmy wydawniczo - poligraficznej w Lublinie.