Józef Sadurski

Józef Sadurski - fotografia świadka historii
Józef Sadurski - fotografia świadka historii (Autor: Lasota, Piotr. Fot.)

Urodził się 5 lutego 1927 roku w Kęble i mieszkał krótko w majątku hrabiego Roztworowskiego, gdzie pracowali jego rodzice. Jego dziadkiem od strony ojca był Szymon Sadurski pochodzący z Miłocina, a od strony matki Wincenty Olejarz W tym samym roku przeniósł się wraz z rodzicami i dwójką rodzeństwa (Eugeniuszem i Natalią) do Lublina, gdzie jego ojciec podjął pracę na kolei. Mieszkali najpierw przy ulicy Żelaznej, a w roku 1932 na ulicy Bychawskiej (obecnie ulica Kunickiego). W 1935 roku jego rodzice zakupili działkę przy Abramowicach, gdzie stanął ich dom. W dzieciństwie i w latach nastoletnich pomagał przy gospodarstwie. Uczęszczał do szkoły podstawowej nr 2 przy ulicy Kochanowskiego. Okres okupacji spędził w Lublinie, gdzie uczęszczał do szkoły elektrycznej. W czasie wojny zaangażowany był w działalność konspiracyjną, był członkiem AK i podjął pracę w zakładzie energetycznym. W 1946 roku rozpoczął studia na Politechnice Wrocławskiej. Na wieść o aresztowaniu brata przerwał studia, aby pomóc mu wydostać się z więzienia. Studiował i pracował później w Szczecinie. Przez szesnaście lat był nauczycielem w technikum. Był wiceprzewodniczącym odlewni w Ursusie. W latach 80. otrzymał mieszkanie na Czechowie i przez następne 20 lat mieszkał na ulicy Paganiniego 13 w Lublinie.

Józef Sadurski - relacja świadka historii