Jan Sałata

Jan Sałata urodził się 1 czerwca 1930 roku w Lublinie. Mieszkał najpierw przy ulicy Krochmalnej niedaleko dawnej cukrowni, a następnie przeniósł się wraz z rodzicami i siostrą na ulicę Pawią 51. Jego ojciec był stolarzem. W 1939 roku, gdy wybuchła wojna, zamieszkał krótko we wsi Dysa, a następnie na ulicy Suchej 18 w Lublinie. Po wyzwoleniu odbył praktykę w zawodzie kuśnierskim, uzyskał dyplom czeladniczy i skończył gimnazjum dla dorosłych na ulicy Narutowicza. W 1950 roku rozpoczął służbę wojskową. Służył w Ełku mazurskim. W 1952 roku pracował w Lubelskim Przedsiębiorstwie Krawiecko-Kuśmierskim na Krakowskim Przedmieściu 34.