Marek Słomianowski

Marek Słomianowski urodził się w 13 września 1958 roku. Ukończył Szkołę Podstawową nr 36, następnie VII Liceum Ogólnokształcące im. Marii Konopnickiej w Lublinie. Studiował Historię na UMCS-ie oraz Bibliotekoznawstwo na Uniwersytecie Warszawskim. W 1983 roku rozpoczął pracę w Państwowym Przedsiębiorstwie „Dom Książki”, gdzie pracował do 1989 roku. W latach 1991-1995 prowadził księgarnie Bibliopola, następnie księgarnię Skryba oraz księgarnię Rynek 6. W kolejnych latach rozpoczął działalność antykwaryczną.

Marek Słomianowski - relacja świadka historii

W relacji Marek Słomianowski opowiada o rynku książki w czasach PRL-u. Działalności państwowych księgarń oraz antykwariatów. Wspomina księgarnie lubelskie. Świadek historii opisuje swoją działalność związaną z książkami, prowadzenie księgarni Bibliopola, Rynek 6 oraz Skryby, wspomina także swoją działalność antykwaryczną. Z relacji dowiemy się o spotkaniach autorskich organizowanych w Lublinie. W przekazie zawarta jest również refleksja nad czytelnictwem w Polsce współczesnej.