Alina Rynio

Pracuje w Instytucie Pedagogiki KUL. Teolog, psycholog, pedagog.

Alina Rynio - relacja świadka historii

Specyfika atmosfery na KUL-u, ocena ustroju; lata 70-te i początek opozycji; plebania Kościoła Powizytkowskiego, atmosfera tam panująca, ks. M. Brzozowski, ks. W. Oszajca; zdobywanie żywności, kolejki, kartki; represje wobec studentów KUL w latach 70-tych; paszport; stan wojenny,mieszkanie na przeciwko FSC, strajk na KUL-u w 1980 r., pacyfikacja zakładów FSC, czołgi na ulicach; atmosfera w szkole, pomoc internowanym; wspomnienie o ks.Brzozowskim, podnoszenie ducha narodu, msze za ojczyznę, wieczory poetyckie; pielgrzymka Jana Pawła II