Barbara Rybicka

Szkołę podstawową ukończyła w Niedrzwicy Kościelnej. Potem zdawała do Gimnazjum im Unii Lubelskiej, po roku przeniosła się do Gimnazjum im. Arciszowej. W czasie wojny pracowała jako kelnerka, w 1942 roku wyszła za mąż i wyjechała do Hrubieszowa. Tam mieszkała do 1944 roku. Wróciła do Niedrzwicy w listopadzie 1944 roku wyjechała do Lubartowa. Tam mieszkała do 1947 roku. Potem mieszkała w Puławach do 1949 roku. W 1950 roku przeprowadziła się do Lublina. Od 1957 roku mieszka przy ulicy Ogrodowej 19/1. Ukończyła studia na KUL, kierunek historia sztuki i pracowała w BWA.

Barbara Rybicka - relacja świadka historii

Przedstawienie się osoby relacjonującej, biogram, praca w BWA, dzieciństwo, szkoła podstawowa, gimnazjum, dworek w Niedrzwicy, ulubione miejsca w Lublinie, dworek w Niedrzwicy, egzaminy do Gimnazjum im Unii Lubelskiej, koleżanki z gimnazjum, Julia Hartwig i Anna Kamieńska, rozrywki uczennic, kina, kawiarnie, ciastkarnie, sklepy żydowskie, charakterystyczne postaci na ulicy, Żydzi na ulicy, pusta, Stare Miasto, ulica Grodzka, mieszkańcy, zakład Edwarda Hartwiga, zeszyt ze sprawozdaniami z zebrań szkolnych, Żydzi na Starym Mieście, zapachy na Starym Mieście, Julia Hartwig i Anna Kamieńska, córka kuratora Lewicka, życie w czasie wojny, wojna i jej skutki, kontrole w czasie wojny, antysemityzm przed wojną, wygląd dworku w Niedrzwicy, państwo Rutkowscy – właściciele dworku i jednocześnie kawiarni „ Rutkowski ” w Lublinie, apteka pana Czekańskiego, wygląd studia Edwarda Hartwiga, praca w BWA, opowieści o zdjęciach, krótko o żydowskim Parczewie