Tadeusz Rolke

Zaczął fotografować podczas II wojny światowej. Studiował historię sztuki na KUL i na UW. Zawodowo zaczął fotografować w latach 50. Pod koniec lat 50. zdobył kilka nagród w ogólnopolskich konkursach i został przyjęty do Związku Polskich Artystów Fotografików. Jest autorem dużej kolekcji zdjęć poświęconych „ Grupie Zamek ” . Przez kilka lat pracował jako fotoreporter w tygodniku STOLICA, a od 1960 roku był w stałym składzie fotografów pracujących w miesięczniku POLSKA. W 1970 roku wyjechał na stałe do Niemiec. Na początku lat dziewięćdziesiątych wrócił do Polski. W latach 90 prezentował kolejne wystawy w kraju ( Centrum Sztuki Współczesnej w Warszawie, w Galerii BWA w Bielsku Białej) a także za granicą (Niemcy, Litwa, Słowacja, Japonia). Współpracuje nadal z prasą m.in. z niemieckim prestiżowym pismem o sztuce "ART", w którym zamieszcza cykl artykułów i zdjęć poświęconych współczesnej sztuce polskiej. Jego zdjęcia publikowane są na łamach wielu czasopism w Polsce, a od II połowy lat 90 datuje się jego ściślejsza współpraca z Gazetą Wyborczą. Tadeusz Rolke jest wykładowcą m.in. na Wydziale Dziennikarstwa Uniwersytetu Warszawskiego, bierze udział w licznych warsztatach dla młodych dziennikarzy i fotoreporterów. Jego ogromny dorobek fotograficzny opiera się na fotografii o charakterze humanistycznym, w centrum jego zainteresowań jest zawsze człowiek i jego otoczenie zarówno w sferze życia publicznego jak i prywatnego. W swoich dokonaniach na polu fotografii artystycznej ważnym dokonaniem jest również seria portretów ludzi sztuki, kultury i polityki.